Det svänger hej vilt. I Hjo.

Hilsen.

Det är dags. Att få till det.

Nytt inlägg i wordpress
Det var en gång……nej……en gång var det…..nej…..Hilsen. Så får det bli. Som jag alltid gjort. Nu kör vi!

Jo. Det svänger. I Hjo.

Denna gulliga lilla stad – eller samhälle med sina 9000 invånare. Niotusentvå närmare bestämt. Numera. Vi har suttit som 2 flugor på ett bullpapper nere vid torget och slickat i oss av allt vi ser. Torghandeln, det småttigt familjära, salamin i korvbilen, surdegslimpan i Bröd-Anders ( fast det heter han inte ), Blomster-Berra (heter han inte, heller ) och Cykel-Anders ( gissa…..). Kan inga vid riktiga namn än – så framfusiga är vi inte trots allt – men att bli välkomnad i en ny stad i denna magiska vårtid – magi!!! Snacka om tajming. Ibland blir det bara rätt.

Torghandel i Hjo
Det svänger i Hjo. Det blev allt en krukväxt, isterband och salami. Åsså fika på Vete&Råg. Pariserflarn och kaffe. Alldeles för gott.

Inte samma känsla som marknaden i Marbella, Mijas på Costa del Sol, Peso da Régua eller Budapest – men själva tänket är detsamma. Buzz och människor. Trevligt.

Ost i Peso da Regua
Ostmarknad i Peso da Regua i Douro, Portugal. Den krämiga osten som man åt med sked…….mumzitt.

 

Hattar
Hattarna i Mijas, Costa del Sol

 

Oliver i burkar
Inlagda oliver i hur många varianter som helst. Färskt bröd, olivolja, lite salt och sedan smaska oliver på det…….

 

Skinka
Rejäla bitar med skinka i Peso da Regua, Douro i Portugal

 

Blommor i Marbella
Blommor i Marbella

Grillat är godast.

Häromkvällen packade vi ihop den lilla picknickkorgen och drog ned till Vätterns strand ( 200 meter dit….). Hittade bord, stol, solsken och en stor allmän grill som pyrde. På med kycklingfiléerna, upp med potatissalladen, de kokta grönsakerna och…….in i därtill avsedd ansiktsöppning för tuggande och…………..njutning. Tog inte kameran med. För omväxlings skull.

Vättern i motljus
Vackert som i sagan.
Grill på vintern
Det var inte denna vi använde……..

När det sedan började bli lite smådragigt drog vi oss uppåt mot en husvägg, satte oss på den perfekt placerade soffan och njöt i solens glans. Hur bra kan det bli? Kan inte tänka mig att livet kan bjuda på finare stunder än så. Det finns andra fina stunder men det ena behöver inte bräcka det andra. Stunderna behöver ju inte tävla med varandra. Det är bara olika.

Hamnen i Hjo
En annan dag satt vi på en bänk och tittade på alla båtar som skall doppas i Vättern

På tal om Vättern.

Fjuk. Jag är inte Fjuk. Fullt Fjisk. Dumma mig….. Fjuk är en f d bemannad fyr i Vättern. Hittade en sida med information om fyrar. Lite kul läsning, faktiskt. Läs själva HÄR.

Med modersrötterna från Karlsborg har Vättern varit en följeslagare i livet. Minns mormor i det stora vita huset på Alstigen i Karlsborg. Med det gigantiska trädet med vita körsbär – som vi fick plocka hur många som helst av. Däremot fick vi ABSOLUT inte gå i hennes land och röra till det. Helst inte gå på den så fint krattade grusgången, heller. Inte ropa högt eller allmänt störa till det. Undrar hur mamma fick pli på oss tre barn?

Mamma
Lilla Mamsen. Från Undenäs, egentligen. Uppvuxen i Karlsborg när Flyget tog över deras lilla torp.

Kardemummaskorporna mormor bakade var fantastiska – jag gör dem ibland själv. Så göttigt att doppa i kaffet. På mormors vis. ELLER inlagd siklöja på knäckebröd eller till potatismos. Det var allt bra gott, det!

Annicka o Morfar
Liten svart-vit Annicka med morfar och Taxigumman i Karlsborg. Ett foto från järnålderns början, tror jag…..

I alla fall:

Vättern är en långsmal djup insjö vilken är belägen i södra Sverige och delar Götaland i Östergötland och Västergötland. I norr och söder gränsar den även till Närke respektive Småland. Den är Sveriges näst största sjö[3], både till yta (1 893 km²) och volym (77,6 km³) och den är Europas sjätte största insjö./ https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4ttern

Broschyr om Vättern
Många utflyktsmål runt Vättern.

Vättern lär betyda vatten – och det låter vettigt. Här får vi allt dricksvatten från Vättern, så det gäller att vara rädd om den sjön. Den är kall, djup och klar, har jag läst.

Vättern mår idag förhållandevis bra: sjön är en näringsfattig klarvattensjö med ett för svenska sjöar enormt siktdjup som är på samma nivå (återigen) som för 100-120 år sen. Fosforhalten är låg. Växt- och djursamhället tyder på en överlag välmående sjö. Halter av de flesta metaller och miljögifter är låga och/eller sjunkande./ https://www.vattern.org/sa-mar-vattern/

En Monark har flyttat till Hjo.

Faktiskt. Maken håller på och renoverar sin farfars gamla Monark-cykel från 1945, tror jag. Den är isärplockad, putsad, filad, skruvar bytta, skärmar putsade, ram lackad och …………..Gediget och noggrant renoverat. Nu väntar klenoden bara på att få bakdäcket om-ekrat. Det finns en cykelspecialist här i Hjo, som har öppet torsdagar kl 17-19. HAN skall fixa den detaljen.

Kunglig Droska
En Monark på väg till Hjo.

Maken har för övrigt cyklat Vättern runt väldigt många ggr – på just denna cykel. Oväxlad. Utsliten sadel. Han har retat gallfeber på cyklister han kört om – med tävlingscyklar och diverse proffsutrustning………….. När de legat i dikena av trötthet har han oförtrutet knirkat på sin oväxlade Monark på lika bra tider som många av de som tränat året om.

Gammaldags Enhjuling
Han har en sådan här också – maken. Den fick han inte ställa upp med i Vätternrundan. Tro mig. Han försökte.

Själv åkte jag Vätternrundan 1 gång. Lade av innan Karlsborg. Jag hade kunnat fortsätta men min rumpa ville inte det. Enough said. Tjej-Vättern har jag dock cyklat 3 ggr. Rumpan höll tyst alla gångerna. Efter det har den tystnat helt. Får ta upp cyklingen snart när Monarken träder in i salen. Då får vi göra Mullsjön runt till en början …………

Vitsippor i Stadsparken i Hjo
Eller så cyklar vi runt Stadsparken……………

Hjo fortsätter att imponera.

Det gör däremot inte denna krönika. Tror det är wordpress ( plattformen jag skriver på ) som segar. ”Anslutningen avbröts”. Tack för den. Min internethastighet är förträfflig. Har kollat. Så………………innan jag blir tossig tänker jag sluta. Tossiga kvinnor kan vara rent besvärliga, det har jag hört.

Temuggar
Fulla muggar.

Skall arbeta idag hos Morgan Nyman AB. Jag och villavagnar, ni vet. Can´t live without them. Regntunga skyar men det är bra för både rabarber, potatis och och paraplytillverkare.

Snart frukost. Dags att dressa upp sig.

Välkomna idag kl 11-15. Ranstadverket i Häggum. Stenstorp. Villavagnspassionistan är där.

Önskar er en förträfflig dag och vecka. Lyssna på hur det sprakar i naturen!! Växtkraft!

Ta-ta!

Annicka

Ekengrenskan.se
Villavagnsbloggen.se
Unnadigresan.se

Posted in
Wild and crazy

Annicka Ekengren

Lite bus, filuringar, tankar och bilder. Från resor, hemmets vrå, nära musfällan eller precis var som helst.
Lite feel-good, helt enkelt.

Jag finns lite överallt.  Digital Nomad, marknadsförare, säljare, inspiratör, passionista, medmänniska och livsbejakare!

www.ekengrenskan.se
www.facebook.com/Ekengrenskan
www.facebook.com/annickadefigitab/
www.unnadigresan.se
www.villavagnsbloggen.se
www.villavagnar.com
www.facebook.com/villavagnar
Linktr.ree

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Gun-Britt säger

  Så mysigt att få se lilla Mamma, morfar och lilla Annicka i dagens kåseri,
  Mysigt också med torghandel, grillning och att Monarken var med.
  Tusen tack och Trevlig lördag 💖
  Hilsen fra Gun-Britt

  • Annicka Ekengren säger

   <3 ! En Monark får man behandla med högaktning. 🙂 !
   Tänk att man varit så liten! Kommer inte ihåg det ögonblicket alls men pappa var framme med kameran.Tydligen.
   Idag regnar det men solen sken igår – det får duga.
   Kram och tack Gun-Britt !

 2. Ulla Rosén säger

  Hej Annicka! Så härlig läsning du bjuder på. Tack!
  Så roligt att ni redan trivs så bra!
  Har jobbat hela veckan som volontär på UEFA CHAMPIONS LEAGE FOR WOMEN som är ett unikt evenemang i Sverige 🇸🇪,tyvärr utan publik.
  Idag skall jag jobba min sista dag på ackrediteringen.
  Kram på dig! ❤️🤗💃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.