Gott och blandat

20150212_140031
Soothing nature

Hilsen.

Våren avancerar här i Portugal. Nu är det svensk försommar, om man jämför. Det blommar överallt och allt som vi har i krukväxter hemma – det växer längs med promenadvägen.

Det börjar krylla av nyanlända husbilar och husvagnar. Folk går med sina kartor i handen – kartor som visar vilka platser man kan välja – och går sedan tillbaka till receptionen och pixar plats. Det gäller att hitta en plats som tillåter solen att lysa fritt, en plats som är stor nog för det egna ekipaget, en plats som inte sluttar åt fel håll in case of rain, t ex. Man vill ju helst inte ha ett mindre hav i förtältet. Många små detaljer som skall stämma.

Blomma
Not in a pot

Tog en långpromenad idag – över stock och sten. In bland olivlundar och blommande mandelträdsängar. Linne och jeanskjol – standardklädsel denna vinter. Gick omkring och njöt storligen. Äntligen. Får dock erkännas: jag blev ingen bättre människa när vi kom in i Portugal. Hade lovat mig själv det – jag blev sämre, helt enkelt. Måste vara något i dricksvattnet. Hade tänkt mig dagliga kraftpromenader men av det blev INTET! Hur kan man ha så fel? Vet inte; jag läser hellre, gör mina smycken hellre, lagar mat hellre, dammsuger o fejar hellre, tvättar hellre, bloggar hellre – JAG GÖR ALLT ANNAT HELLRE. Det var inte så det var tänkt, för det är si som så att denna kropp, med tillhörande hjärna, trivs oerhört mycket bättre med sig själv om den är i rörelse. Säkert. I know. En märkbar skillnad. Självkänslan och guvetva blir påverkat av att jag är stilla. Ändå gör jag inget åt det. Ibland. Hur dum kan man vara på en skala?

Jag säger som Anders Bagge i Idol ”Så här är det” och så levererar han sanningen. Så……..så här är det: jag trivs bäst o-fet och gådd än mullig och stillasittande. Vi är olika och jag är det absolut. I en husvagn, i synnerhet när det är lite murket väder eller för mycket solsken eller vad som helst – då är det lätt att götta in sig i soffan och bli kvar där. Jag lever inte så hemma alls – längesedan jag göttade in mig i en soffa och bara läste – och inser att vardagsmotionen är rätt riklig i mitt vanliga liv. Jag sitter inte så mycket still – men här och nu……det var värst vad denna kropp stannat upp. Får väl tänka att hjärnan och själen har fått må bra ett tag – men nu är det slut med det. Ut och marsch-pannkaka-dig, människa! Jag började egentligen i förrgår, men sedan kom jag av mig. Idag kom jag på mig.

20150126_123153
Big sighs

Vi har gjort 2 st besök på Toyota-verkstäder under denna resa. Åtgärder i förebyggande syfte. Man måste se om sitt hus, ni vet. Ett besök i Spanien, La Nucia, nära Benidorm och ett här i Portugal, i Portemão, 25 km från Lagos, där vi befinner oss nu. Heder och tack. Superbra service. Billigt och välgjort – på förstklassiga verkstäder. Långt under halva priset mot hemma, det skall erkännas. Vi har talat med flera personer utmed resan, som gör service o reparationer på sina bilar på resan – hellre än hemma. Reservdelar har kommit inom 24 timmar och vi har fått lånebil och all kommunikation på engelska. Helt suveränt. Bravo. Så nu vet ni det – ni som undrar om det funkar – JA, det gör det. Kan inte svara för alla bilmärken, men de vanligaste funkar galant. Har vi hört och dessutom upplevt själva. Kan ju kännas tryggt om behovet skulle uppstå.

Vi får inte in någon TV-signal på denna camping. Har nog nämnt det tidigare, men alla läser ju inte allt jag skriver och få av er kommer nog ihåg, ändå. Knappt jag. Har inte parabol, utan en vanlig sådan där antenn som man skjuter upp och snurrar tills det blir TV-signal. Jag har snurrat mig fullkomligt åksjuk, men signal får vi inte ändå. Står 2 stora eukalyptusträd på vår plats – och det är nog någonstans där i ångorna som TV-signalerna försvinner. Vi tittar på nätet istället. Ser nyheterna i efterskott och följer en del serier. Funkar bra. Kommer ihåg, då – på den tiden – i Quarteira – att Portugal har teckenspråksöversättning på nyhets- och nöjeskanaler. Det ni !

Radion är på hela dagarna vi är ”hemma” och det är portugisiska kanaler som gäller. Inga engelska, som på Solkusten. Portugisiskan är ett vackert språk, tycker jag. En blandning av alla möjliga, låter det som. Minst 1000 ord härstammar från arabiskan enligt en tidning jag läste häromdagen. Inte konstigt med tanke på att både Spanien och Portugal låg under arabiskt styre. Här har tydligen härskat både germaner, puner, romare, araber m fl. Portugal delade politik med Spanien under en tid och många härförare slogs om att få härska i landet.
Om man har varit i t ex Tunisien, så känner man igen sig lite vad gäller utseende på hus o liknande. En stil som påminner. De flesta husen är vita men man tycker om starka färger, t ex runt fönster eller dörrar. Knallgult, kungsblått, limegrönt, mörkrosa, orange…………och så det kritvita runtomkring. Det ser fint ut.

20141122_102513
Salted fish.
20141122_113414
Very fishy

Finns gott om fiskrestauranger här men fisken är INTE billig, här heller. Inte längre. Inte som förr. Att äta fisk på restaurang är dyrare än att äta kött, som jag har märkt. Går man in i en fiskaffär och tittar på utbudet kan man bli riktigt rädd. Fula fiskar. De som ligger på is, menar jag. Huvvaligen, så de ser ut. Smakar gott, förståss.
En dagens lunch – på en restaurang – kostar från 6 Euro till 10 Euro, inklusive dryck. Hoppar man in på ett fik, kan man få soppa för 3 Euro. Att fika är oslagbart billigt: 2 espresso och 2 bakelser kostar t ex 1.50 Euro. Att beställa vin till maten är mycket billigt. En flaska kostar kanske 6-7-8 Euro.

Här på campingen har man en restaurang och en pub, bl a. Här ordnas trevliga kvällar med sång o musik. Nästa vecka är det Brasilien-karneval. Då är vi inte här, men trevligt är det likväl. För en riklig buffé med både varmt o kallt o efterrätt betalar man 13 Euro. Ett glas vin i baren ( till bredden fullt ) kostar 2 Euro och en pint med öl kostar samma. Då har man råd med 2. Inte av varje, men av en sort. Den andre får dricka det ena och den ena får dricka det andra. Ni fattar.

20150126_103503
They coloured me beautiful

Svenska kronan har tappat en del under vår resa och vi räknar ungefär med att 1 Euro = 10 kr. Det är strax under, men ungefär. Engelsmännen jublar, för deras pund har blivit starkare. Det är bra läge för dem att köpa hus nu, när deras valuta är så stark. Jag har skrivit om det tidigare – men det finns gott om engelsmän överallt där det är gott att bo. Verkar det som. Väl bekomme.
På tal om det – jo, det är allt en hel del hus till salu här. Det står ” SE VENDE ” på en hel del hus och balkonger. Det är få tomma husskal, men man förstår att fastighetsmarknaden är tuff. Pratade med en kvinna från Skottland igår, och hon och maken bor i södra Frankrike, sedan några år. De vill egentligen sälja det och flytta till Portugal och hyra ett hus, men hon säger att det är jättesvårt att sälja huset i Frankrike. Det instabila läget runt om i världen och den dåliga ekonomin i många länder får den här effekten. Människor har inte pengar – och OM de har, så håller de i dem.

Vi har också gjort ytterligare en biltur runt södra Portugal. Åkt dit näsan pekat. Tittat på natur och omgivningar. Sett otaliga korkekar, storkar och storkbon, mandelblom, getter och hisnande utsikter.2015-01-30 12.50.44
En dramatisk natur på många ställen. Jorden är röd eller orange. Eroderar lätt – det ser man tydligt. Stora bergsområden, fast inte så höga men täckta med azaleabuskar. Inte i blom än, men kan tänka
mig vilken syn när det väl är dags.

Vi såg många övervintrande surfers, som tillbringar all tid i vattnet. Bor sina VW-bussar eller Ford Transitar. Lätt igenkänningsbara. Oftast killar. Solbrända, solblekt hår och våtdräkter. Man kan leva billigt här och då väljer man inte vår typ av lyxliv. Lite mer scouting och inte så stora krav på alla bekvämligheter. Världens finaste stränder och de bästa surfmöjligheterna. Förstår att det för den lystne är ett Paradis här. Vädret varmt och skönt hela året. Inte svårt att förstå. Det ÄR vackert med snö. Jag tycker också det men den här typen av klimat känns så mycket vänligare.

På lördag är det marknad i Lagos igen. Gillar att gå på sådana. Var där förra lördagen, men såg mig inte mätt. Älskar folklivet och är så nyfiken på vad som finns och hur folk gör och lever.

På söndag sticker vi mot Lissabon. Spännande.

Inte en semla så långt ögat kan nå. Ser alla läskande bilder på FB. Oh, well. Vad kan man göra? Man KAN baka själv – jag tog med både kardemumma och mandelmassa. Vi har riktig ugn i husvagnen, så omöjligt är det inte. Hmmm. Nu blev jag lysten på det. Får ju bryta vanan att äta portugisiska bakelser dagarna i ända – även om de är fantastiskt goda.

Tänker på grannparet intill – från England:
Vi låg ett gäng och solade i solstolar vid poolen idag. Hon bad honom gå och köpa en smörgås i butiken.
Han kom tillbaka med en påse. Lade påsen intill hustrun och sa:
I am getting tired of the fact they don´t ever have any other sandwich but cheese & ham so I took 2 ham & cheese instead.
I hope you don’t mind…….

Man får förnya sig.

Ciao,
Annicka

www.defigit.se

www.villavagnar.com

www.idetravel.se

Wild and crazy

Annicka Ekengren

Lite bus, filuringar, tankar och bilder. Från resor, hemmets vrå, nära musfällan eller precis var som helst.
Lite feel-good, helt enkelt.

Jag finns lite överallt.  Digital Nomad, marknadsförare, säljare, inspiratör, passionista, medmänniska och livsbejakare!

www.ekengrenskan.se
www.facebook.com/Ekengrenskan
www.facebook.com/annickadefigitab/
www.unnadigresan.se
www.villavagnsbloggen.se
www.villavagnar.com
www.facebook.com/villavagnar
Linktr.ree

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Helen säger

    Hej och Tack igen för ljuvlig och underhållande läsning. Du har med detta övertygat mig om att vi bör fundera över Portugal också. Spanien eller Portugal, Portugal eller Spanien? Återstår bara att övertala Mr Big…… inte alltid så lätt att styra om kursen där inte…….har dock mina knep, det är ju det där med kvinnlig list. Det har funkat förut…/kramar från Helén

  2. Annicka Ekengren säger

    @Helén. Jaaaa. Du….. Föreslår att ni HYR först. Oavsett. Pröva Portugal. Gott om golfbanor. Här runt Lagos många. Fina stränder.Finns villor i lägenheter.Utmed sydkusten dräller det av fina ställen. Tror man ska testa innan man tar steget.Allt är inte som man tror. Ibland bättre än ryktet. Ibland tvärtom. Härligt att du läser. Vi hörs o ses.Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.