Husvagnsliv.

 

 

Fisken i vattnet och fågeln i trädet. Rätt element för varje individ. Då känner man sig som hemma.

Jag är med husvagn. Maken 😛  och jag, alltså. En ny dimension av frihet. Liten plats att husera i men med organisation och disciplin så funkar det alldeles utmärkt. Ni som redan är hängivna campare, har säkert värre utrustning än vi och vet vad det handlar om. Er behöver jag inte frälsa, för ni vet redan varför man skall ha husvagn.DSC_0052

Men ………………..till er andra:  i denna lilla vagn, som räknas som tämligen stor – den räcker och blir över att hantera på smala vägar-  har vi ca 13.5 kvm att röra oss på/i. Den är utrustad med det mesta. Vi talar inte om camping á la Mor och Far för 50 år sedan. Gasolkök och 60 kilo tält att slå upp på våt mark. Oh nej. Som hemma fast borta och mindre. Nu talar vi t ex handdukstork, air conditioning, TV-och Audio/videosystem med 12 högtalare,  kyl o frys, spis med ugn, spisfläkt, diskho, varm – o kallvatten, handfat, toalett, dusch,……… skinnklädsel, golvvärme………..allt uppräknat lite hipp som happ, men spelar roll……….

Han 😛 har E-körkort, det har inte jag. Jag har A-B-C. Än. Planerar för det. Finns en lättare variant nuförtiden. Reglerna har luckrats upp. Tänker att jag borde kunna trixa med vagnen och backa lite hit och dit, samt framföra fordonet på vägen, tryggt och säkert. Tänk om Maken  😛 skulle bli krasslig och vi måste ta oss hem? Tänk om han vill ta sig en liten dysk öl till sauerkrautgrytan, och måste avstå för att hans Ostron är bekväm av sig och inte orkar ta kort för husvagnskompetens ? T ex. Man kan hitta på alla möjliga orsaker. Den främsta är att jag vill kunna köra för att det vore en klok kunskap. Liiiite kymigt att köra upp – nesligt att inte klara sig efter så många år med körkort? Well, well. Övning ger färdighet. Jag meddelar när jag har bokstavskombinationen på mitt körkort………….

Helgen tillbringades på www.ugglarp.nu i Halland. Ett supermysig campingplats med alla möjliga faciliteter. Trevlig restaurang, äventyrsgolf, butik för livsmDSC_0044edel o kioskvaror, lekplatser för ungar, badtunna, förstklassig dusch- och toalettanläggning. Intet skall mig fattas, kan man säga. Riktigt rent och snyggt.  Första gången vi var där, men det blir fler gånger.

Vi är lite bekväma av oss och använder inte badrummet i husvagnen för toabesök eller dusch.Vi utnyttjar campingens faciliteter. Mycket enklare och man slipper städa o tömma latrin o hej o hå. Vi sparar den möjligheten till gång då vi står på stäppen och ingen offentlig bajamaja finns i sikte. På en del campingar måste man betala för varmdusch. Antingen laddar man ett kort med pengar och man får strila precis för så många pengar man laddat kortet med. I normala fall är det ca 2 kr för ca 3 minuter. Man hinner faktiskt med en rejäl tvagning på den tiden. På alla campingar vi varit har varmvattnet varit riktigt varmt och duscharna fräscha. Man har sitt eget lilla bås och tar sin lilla tid. Det finns handfat med varmvatten och tvål och hårtork för hugade spekulanter. Både utomlands och här hemma. På vissa campingplatser har man räknat in varmvattnet i campinghyran, i andra betalar man för det man använder. Känns rätt sunt att spara på energi – vilket ju blir följden.

Ofta har campingplatserna stugor att hyra ut eller villavagnar alternativt husvagnar. Man MÅSTE alltså inte köpa. Det är ett alldeles utmärkt sätt att pröva-på-om den-här-campinggrejen-passar-mig eller inte. För de få som numera campar med tält eller inte har tv i sin husvagn, finns det samlingsrum där man kan låna både böcker eller se på film, spela bordtennis eller bara umgås i stugvärme. Vill man laga mat i riktigt kök eller använda diskmaskin för sin söldisk, så går det utmärkt. Det finns det också. Allt finns, skulle jag vilja säga.DSC_0147

Min reflexion är att det är vanligare att leva campingliv på vanliga viset – alltså i tält och med Primuskök om man är tysk, holländare, fransos………..det är alltså vanligare för turister nere i Europa än här. För de turister som kommer hit är tältet en naturlig boning. Mer så än husvagn. Vet inte om ni andra tänker samma?

Andra reflexioner: hunden är människans bästa vän. Det VIMLAR av hundar på en camping – såvida det inte råder hundförbud. Däremot är hundarna inte lösa och ingen hundlort på fel ställen. Ägarna håller i sina fyrbenta vänner. Det finns speciella rum för HUNDTVÄTT om jycken behöver badas o schamponeras, bara så att ni vet.

En sak är alldeles klar: Husbilarna är många och de blir fler och fler. Nästan en explosion av husbilar på vägarna och på s k ställplatser. http://www.husbilhusvagn.se/stallplatser/stallplatser-for-husbilar-i-sverige-284   En sådan finns lite här och där och är ofta gratis.  Finns vatten o ev el att koppla till. Annars är det i huvudsak platser för övernattning och sedan dra vidare. Man har det man har i husbilen.Det är ingenstans en plats för flera nätters mys. I vilket fall är husbilarna många och de blir fler. Det är synnerligen bekvämt. Man sitter i sitt hus och kör, helt enkelt. Vi valde att INTE köpa husbil av EN stor anledning: om man ligger på en camping och bestämmer sig för att göra utflykter, då måste man packa ihop allt som ligger framme i husbilen innan man ger sig av på vift. En stor buss att rodda runt. DEN varianten är inget för oss. Med bil har man sina grejor på plats i vagnen och kDSC_0034an pipa iväg utan den på all möjlig bus utan större planering. Passar oss bättre. Hur tycker ni?

Maken  😛  och jag är stödfamilj varannan helg för en ung man – han var 3 år när han kom och fyller 14 i år. En underbar människa att följa. Han är en lika inbiten husvagnsnjutare som vi och det syns att han uppskattar det. Han är vattenpåfyllare – alla har sina sysslor. Jag basar över stekpannan och maken över tältpinnarna.

Förra året gjorde vi tre en resa med bil o husvagn med cyklar o grill till Nederländerna, Belgien, Frankrike, Luxenburg, Tyskland och Danmark. En fantastiskt rolig tur. Bilderna är i huvudsak Moseldalen och Holland. Kommer fler bilder och tips. Så många trevliga människor man träffar, så fantastiska platser man får se och vad mycket geografi man nöter in………… Bara plus, helt enkelt. En natt på camping kostar mellan 200 kr – 600 kr natten – beroende på hur flashig camping man vill ha. Det finns många saker vi INTE behöver. INGEN plats vi varit på har känts budget – så länge det är rent och välordnat är det inga problem. Vi har ju allt med oss i vagnen, ju!

Smidighet är en god egenskap om man har husvagn. Alla KAN inte hjälpa till samtidigt. Man sitter ner och kopplar av tills man får plats att göra sitt. FuDSC_0049nkar perfekt. Tempot går ner och man MÅSTE ingenting.

När vi nu ändå nämnde VILLAVAGN, så kommer jag till mer detaljer om det i ett annat kapitel. Har en del att säga om det, nämligen. Roliga sådana. På mer än ett sätt.

Ciao, Annicka

DSC_0004

Wild and crazy

Annicka Ekengren

Lite bus, filuringar, tankar och bilder. Från resor, hemmets vrå, nära musfällan eller precis var som helst.
Lite feel-good, helt enkelt.

Jag finns lite överallt.  Digital Nomad, marknadsförare, säljare, inspiratör, passionista, medmänniska och livsbejakare!

www.ekengrenskan.se
www.facebook.com/Ekengrenskan
www.facebook.com/annickadefigitab/
www.unnadigresan.se
www.villavagnsbloggen.se
www.villavagnar.com
www.facebook.com/villavagnar
Linktr.ree

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.