Baristakurs med FLUFF

Hilsen!

Idag har jag varit på Baristakurs. Basic and Advanced.  Fantastiskt roligt. Dessutom svårt. Svårare än jag föreställde mig. Att få till det lena skummet och med konstverk som snits. Har velat lära mig under lång tid, men liksom inte kommit i vare sig stämning eller egentligen hittat rätt utbildare. Ville inte ha en fjöskurs, med bara lite allmän info – vilket är det jag hittat på nätet. Idén har legat i träda.  Inte helt oväntat är ju livet fullt av just………liv – thankgod – och ibland måste man invänta rätt tillfälle. Men så hittade jag faktiskt ett ”Let´s Deal-erbjudande” där baskursen erbjöds till ok pris samt att det fanns en komplett kurs. Jag ville ha HELA kursen, så jag kontaktade skolan och fick ett trevligt svar från Maria Benthin, som driver skolan ihop med sin man Michel. Sagt o gjort, jag betalade fakturan och idag var det alltså dax.20140602_142328

Det började med kaffekunskap. Ett rejält hantverk. Sverige ligger som nr 2 i kaffedrickande i världen. Finland som nr 1. Dessa siffror baseras ju på försäljningsvolym – som filterkaffedrickande nation är det ju en hel del av denna bruna dryck som hälls ut i vasken. Hur mycket har inte jag kastat? Tänk er själva, surt kaffe i kannor som stått på platta i timmar………..påbörjade kaffemuggar som inte dricks upp……… Surt,sa räven.

Espressokaffe däremot, gör man på begäran. Mycket mindre spill, om man säger. OM man inte räknar med allt kaffe jag gjorde idag;  50 koppar kanske? Riktigt kaffe och riktig mjölk. Även havre- och sojamjölk. Både smaksatt och natur. Egentligen är kaffe inte dyrt annat än på fik. Inte om man betänker vilket hantverk det är och all hantering det genomgår innan det når våra strupar. Bönderna som odlar o plockar får en mindre del. Alla andra led får procentuellt åtskilligt mycket mer. Jag lärde mig att bananer och kaffebär besprutas hårt och om man vill slippa det skall man köpa ekologiskt. Vill man stödja kaffebönderna skall man även köpa Fairtrade. Jag har inga argument mot detta, så jag tror på det.20140602_142320

Ni som bor i Lerum eller nära, kanske känner till Kastenhofs Herrgård. Wow, säger jag. Vilket ställe. Så vackert! Det var där som min baristakurs hölls. Jag – i ensamt majestät – tillsammans med baristaexperten Maria. Kunnig och trevlig och med en ängels tålamod. Nu skall jag erkänna: jag trodde inte det skulle vara SÅ svårt. Just att få till skummet rätt och att hälla upp det på rätt sätt OCH att få till rätta knycken så att det bildades en gran eller hjärta. Mina första försök påminde mer om stenbumlingar eller dö´bak´t sockerkaka till utseendet. Majgodd.

 

20140602_142451 20140602_142336

 

 

 

En espressomaskin kostar från ca 30 000 kr upp till över 100 000 papp. En imponerande apparat. Kan massor förutom att skapa Espresso, Lungo, Americano m fl. Jag vågade inte trycka på alla knappar för att testa. Är säker på att den kunde baka en god lime-pie också.

Fick pröva på att laga kaffe med olika sorters sprit, kryddor, frukt…………som att dricka vin och äta fel/rätt saker till. Citronsaft, en gnutta socker runt koppkanten och och en muddlad citron I kaffet – fattar ni vad gott det var? Trodde jag aldrig.

20140602_113316 20140602_110327

 

Jag har min 2-dag idag – alltså jag äter bara 500 kcal – och jag tror jag fick hela min dos på några timmar. Kaluhalikör i kaffet var fantastiskt gott, vaniljlikör likaså.

4 000 kcal minst. Spelar roll……

 

 Så…..vad skall jag göra med denna nya kunskap – som i o f s kräver mer övning ? FLUFFET måste friseras och för det krävs att jag får öva lite till. Får väl piska upp diskmedel och fluffa i diskhon. Jag tänkte i alla fall att kunskapen kan komma till nytta.                  Kanske har jag någon i mitt nätverk som vill ha en FLUFFARE emellanåt, och dessutom tänker jag mig att jag kanske kan hoppa in i något sammanhang, som jag inte ens vet om än. Om man inte prövar får man inte veta. Har man inga fantasier blir man less.

Mina baristakunskaper fick jag från Maria Berthin på : www.sverigesrb.se

En fantastisk anläggning nära Göteborg: www.kastenhof.se

För er som vill ha FLUFF i espresson – kontakta mig. Ciao, Annicka

20140602_130625 20140602_132832 20140602_110353

Posted in
Wild and crazy

Annicka Ekengren

Lite bus, filuringar, tankar och bilder. Från resor, hemmets vrå, nära musfällan eller precis var som helst.
Lite feel-good, helt enkelt.

Jag finns lite överallt.  Digital Nomad, marknadsförare, säljare, inspiratör, passionista, medmänniska och livsbejakare!

www.ekengrenskan.se
www.facebook.com/Ekengrenskan
www.facebook.com/annickadefigitab/
www.unnadigresan.se
www.villavagnsbloggen.se
www.villavagnar.com
www.facebook.com/villavagnar
Linktr.ree

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.