La France

Hilsen.
I Frankrike. Vid havet. Cyprien Plage. Nära Perpignan. 16 c. Palmer. Massor med beiga (bäscha) hus. Små kvarter. Semesterstad. Bor på en camping Le Soleil de Mediterannée. En camping som förmodligen har hög energistatus på sommaren. Här finns badlandskap och pooler. Affärer och marknader. 200 m till Medelhavet. Välordnat. En hel mängd av villavagnar. Några få platser för husbilar och husvagnar. Vi har knött in vår husvagn mellan 2 villavagnar. Alla sålda eller uthyrda. Så här bor fransmännen på sommaren. Fenomenet VILLAVAGNAR är stort i Europa. I Sverige är vi lite sena med att förstå. På många plan. Kan bero på psykologi. Kan bero på väder. Vi älskar i alla fall vår vagn i Beddinge Park.

Idag är den 11 Novembre. Då tänkte Ekengrens bege sig till ett affärscenter och inhandla grönsaker, kyckling, bröd och ett kuvert. Fikon fick vi. Och bröd – bagerierna är SKYLDIGA att leverera bröd varje dag. Hade inte koll på att den 11 november är det en minnesdag över 1:a världskrigets utbrott. INGA affärer utom klädbutiker hade öppet. Med ett förflutet som butiksinnehavare för kläder bör jag avstå från den sortens shopping. Suck. Motvilligt. Har inget att ta på mig………….

Stora affärscentra hade helgstängt. Jämför med Sverige – omöjligt. Tycker ändå någonstans att det är bra att man fattar att krig är något fruktansvärt – att man skall hedra de som offrade sig. Hålla det levande. Krig ser vi på TV men tror inte att vi ändå förstår. Mycket smärta och elände. Vi ser på TV, ser hur andra länder kämpar för sin sak, hör antalet offer. Det berör inte lika mycket som det borde. Ibland skäms jag extra över hur LITE det påverkar mitt liv. Man skall passa sig för att vara för kaxig. I min värld är det så, i alla fall. Man kan alltid få det värre……………

Vårt stora ekipage, med stor bil och husvagn, har i lugnt gemak tuffat sig genom Europa. För att få framföra vår karavan måste man ha E-körkort. Jag har bara A B C. Tänkte mig ta E-körkort – för att kunna rycka in. Man vet aldrig. Måste ge en stor eloge till min man, som kör så fantastiskt säkert och tryggt. Har i sitt tidigare liv kört långtradare och är en riktig dj-l på att vända och backa OTROLIGT säkert. Jag är imponerad. Han är grym.

Trafiken genom Tyskland var ganska tät. En eloge till alla långtradarchaufförer. Bara så att ni vet. De gör ett stort jobb för att vi skall få våra varor från……..ja, överallt. Vet ni hur det sliter? Hur obekvämt det är? Vi har sovit över på rastplatser och sett hur de kokar sin mat på de mest obekväma platser, hur de lever. Hatten av. Jag gillar ÄVENTYR men DÄR går gränsen. Ser att chaufförer som har registreringsskyltar från t ex Rumänien och Bulgarien nog har andra arbetsvillkor än oss. Tror jag. Jag VET inte, men kan gissa utifrån det jag ser.

Inser att jag behöver KOMMUNIKATION. Interaktion med människor. Går lätt att snacka bort det –när man är HEMMA och har ALLT. Så här på resa – på en lyxresa – inte som flykting – är det PÅTAGLIGT hur lätt man skapar behov. Blir smått GALEN över svårigheten att få INTERNET utan att det kostar skjortan. Betalar man – får man. Hur mycket är det värt? Jag tänker.

Sa till min make häromdagen: Tänk dig – här kommer vi – på frivillig och planerad resa i lyxigt ekipage – som många hemma tycker är äventyr och spartanskt – och reser med kontokort och alla bekvämligheter. Med telefon och Google inte långt ifrån. Det finns flyktingar, som råkar ha fötts i ett land som inte är Sverige, som flyr från sitt älskade land – mot främmande land – kan inte språket – lämnar familj och vänner – har inga pengar kvar – har hopp om livet och vill gott – är beroende av andras välvilja……VILKEN SKILLNAD för att nå mål. Olika förutsättningar.

Inget inlägg i någon debatt alls – bara tankar runt livet och nuet och detta att kanske vara tacksam för det som funkar. Jag har det bra och skulle kunna skämta mig igenom mina blogginlägg. Idag kände jag för vanlig verklighet. Ödmjukt allvar. Such is life. A little bit of this – a little bit of that.
Snart drar vi vidare till varmare land. Precis när franskan satt som en smäck – då skall vi byta språk.

Majgadd. Downtown Abbey på spanska – hur kan det bli?

Kram från mig. A

 

www.defigit.se

www.villavagnar.com

www.idétravel.se

Wild and crazy

Annicka Ekengren

Lite bus, filuringar, tankar och bilder. Från resor, hemmets vrå, nära musfällan eller precis var som helst.
Lite feel-good, helt enkelt.

Jag finns lite överallt.  Digital Nomad, marknadsförare, säljare, inspiratör, passionista, medmänniska och livsbejakare!

www.ekengrenskan.se
www.facebook.com/Ekengrenskan
www.facebook.com/annickadefigitab/
www.unnadigresan.se
www.villavagnsbloggen.se
www.villavagnar.com
www.facebook.com/villavagnar
Linktr.ree

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Karin Sjöholm säger

  Un bon voayage..avec petit croissanter o petit pippip( kyckling på franska). Det som du skriver,de flesta av oss har ingen aning om hur konserverna/ kläderna etc kommer till affären.Jag har bara sett den sidan av verkligheten på TV.
  Kul att du lämnar avtryck av intryck på vägen.
  Ni får väl slå er lösa nån dag o ta en liten calvados för att riktigt njuta.
  Kramar i högar
  Schwester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.