Samling vid pumpen

Marbella - Old Town
Marbella – Old Town

Hilsen.

Nu börjar det bli tjockt på vår camping utanför Marbella. Januari och februari brukar vara fullbokade månader av soltörstande äventyrare. Då kommer de. Som Egyptens gräshoppor far de över stock och sten med sina husvagnar och husbilar – och fyller minsta tomma plats. Först går de platser åt som ligger i solen – sedan de som har halvskugga och sist de utan ljus – annat än mellan 07.32 – 8.35 på morgonen. Kan kvitta, if you ask me.

Breakfast-time
Breakfast-time

Äventyr och äventyr – det är rätt lyxigt att bo på en camping, ju. Finns inte mycket som fattas. Egentligen. Förstår att det beror lite på vilken camping man väljer och vilka preferenser man har – samt förståss ekonomi. FAST – priset för en 2** eller 5***** camping – är precis samma under lågsäsong – så jag tror personligen det mer handlar om hurudan man är själv som människa. Vad prioriterar man? Vad kräver man?

Med hjälp av våra Camping Europe-checkar – som ger oss ett maxpris per natt på 16 Euro har vi bott oss igenom alla kategorier – från 2 ** och uppåt. Vissa av dem är sådana vi gärna återkommer till – andra var en trevlig upplevelse som inte behöver upprepas……….
För det fallet att man vill bo på en camping över längre tid – flera månader t ex – så är det en förhandlingsfråga om priset. Vet vänner som betalar 90 kr/natt om de stannar mer än 2 månader. Ingår allt man kan tänka sig. El, tillgång till varmpool, boule, bordtennis, tvätt, disk, rent och snyggt………….. inte dumt alls. Tänk er då vad billigt man bor öht – om man bara har det boendet – och har valt ett friare liv. Inte undra på att så många väljer det här!

Nåväl. Man skall vara noga med att kontrollera om el ingår i priset eller om det tillkommer! OFTA tillkommer det och kostar allt mellan 15 cent – 50 cent /kilowatt-timme. Det kan bli ganska dyrt. De flesta kör sin värme på gas – så då påverkas ju inte elen alls – men till allt annat är ström i sladden inte dumt. Det lyser bra i lamporna med ström – bara en sådan sak. Runt jultetid är det traditionsenlig belysning i alla färger – på allt som öht går att dekorera.

På en av campingarna fick vi en liten surpris vid utcheckning. För 10 dgr ville de ha 60 Euro för elen. Nästan 600 kr. Det är mycket, det. DET ville inte Ekengrenskan vara med om – i synnerhet inte som det inte var överenskommet så. Vi hade nämligen bokat en SPECIELL plats – dagen innan – då vi gjorde en utflykt – och rekade campingplatser. Vi bokade i receptionen, och var välkomna tillbaka. På den platsen ingick el. När vi så anlände med hela ekipaget visade det sig att Alice Watson ( who the….is Alice ? ) hade ställt sig där med SITT ekipage, 2 vovvar, julgran och yttertält – bredvid Edwin från Brighton. Det säger ju sig självt att man inte flyttar på Alice. Inte med Edwin bredvid.
Vi fick då en annan plats – större (hurra!) till samma pris – eftersom campingen gjort fel. När vi väl skulle fara gällde inte det utan elen skulle betalas utöver.

Kan härmed meddela att det skulle den inte och det gjorde vi inte heller. Som tur var låg det ingen prestige hos receptionisten att framhärda och han hade tillräckligt med hår på bröstet för att fatta ett eget beslut. Lugnt och sansat, förståss. Ingen idé att ta till stora artilleriet – det mesta löser man med sans och balans.

Ibland går min man ut när jag förhandlar. Skall vi köpa köksutrustning och vi har bestämt oss kliver jag fram och han bak. It comes natural, liksom. När han köpte sin bil av mig en gång, prutade jag åt honom – tyckte han var dålig på det. Sedan gifte vi oss. Man får hjälpa sin medmänniska.

Svenska rapsfält

På campingarna råder egen hierarki och den som bott längst bestämmer mest, verkar det som.
Ofta bor man i klungor med sina egna landsmän. På vissa ställen är det t o m nästan som egna hertigdömen. Landflaggorna vajar högt. Om man frågar runt så får man veta vilka campingar är t ex tyska eller holländska – för att just de nationaliteterna söker sig dit. Lika barn leka bäst? Detta fenomen för i o med sig att det är lite svårt att ”komma in i gängmentaliteten”.
Häromdagen tog vi bilen på utflykt. Åkte runt och tittade på olika campingar här i Andalucien. Scannade stämning och kvalitet. Vi hittade bl a en riktigt stor – som var så långt från vad vi tycker om – som man bara kan föreställa sig. Som militärläger eller än värre.
En del av de som bor länge, bygger in sina husvagnar med diverse presenningar och allsköns snöre och vikter. Det ser för jäkligt ut, enligt min åsikt.
Man får tycka vad man vill, men om jag drev en camping skulle jag INTE tillåta det. Det skrämmer iväg nya campare – och det kan man ju jämföra med business-världen – om man bara har några få kunder – som står för nästan alla ens intäkter – och blir för säker på att det kommer att fungera så i eviga tider ( big-fat-happy) – ja, så står man där med skägget i brevlådan och rumpan bar, eller om det var tvärtom, när vindarna vänder och gästerna/kunderna/klientera söker sig någon annanstans.
I vilket fall: På just den här stora campingen – som vi besökte och gick runt i – var det precis så här: Österrikiskt ”läger” på en del av campingen – men stolta flaggor vajande. Tyska kvarteret på en annan plats – med fladdrande flaggor – och så den nederländska avdelningen. Stolta flaggor och husvagnar inbyggda i stora presenningssjok – som fort i krig. Britter på annan plats längre bort. Bedrövliga inbyggen á la hemmabygga. Brrr. Inte trevligt alls. Säkert är det så att man vill skydda sina vagnar och det skall inte blåsa in vare sig kalluft eller löv, men ……..ja, jag vet inte……det ser fruktansvärt otrivsamt ut……..
Kaka söker maka. Landsmän söker sig till varandra. Vi är flockdjur. Naturligt och tryggt men vi tycker faktiskt det är roligt att träffa andra – som inte är precis som vi. Man lär sig så mycket nytt!! Man får tips om allt! Hela tiden.

X-mas traditions. Even when camping

Nu sitter vi och njuter. Snart 11-kaffe. Har visst en välsignad liten lussebulle kvar i frysen – från i julas. Får dela på den. Gjorde kålpudding igår så det blir sådan med lingonsylt idag. Maken löser KAMIKAZE-Soduko ( jättejättesvårt ) En riktigt päsardag. Den också.

Igår var det 5:2 dag – varav 2:an bestämde. Då LÄSTE vi recept och TITTADE vi på menyer.
Idag är det 5. Jatack till ALLT! Slurp.

Nästa gång skall jag nog skriva om hur det är att byta livsstil och hoppa av ekorrhjulet.

Ciao, Anka

www.defigit.se
www.villavagnar.com
www.idetravel.se

Wild and crazy

Annicka Ekengren

Lite bus, filuringar, tankar och bilder. Från resor, hemmets vrå, nära musfällan eller precis var som helst.
Lite feel-good, helt enkelt.

Jag finns lite överallt.  Digital Nomad, marknadsförare, säljare, inspiratör, passionista, medmänniska och livsbejakare!

www.ekengrenskan.se
www.facebook.com/Ekengrenskan
www.facebook.com/annickadefigitab/
www.unnadigresan.se
www.villavagnsbloggen.se
www.villavagnar.com
www.facebook.com/villavagnar
Linktr.ree

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Benke säger

  Älskar att ni åkte iväg och så skoj att läsa om era eskapader vännen…
  Gött att göra något som är utöver ekorrhjulet här hemma …
  Livskvalitet enl mig..jag har varit utbränd så jag tar allt med en klackspark idag ..
  Planerar i stort bara för dagen och inte en massa måsten , fixar inte det idag ..
  Kram till er båda .. Benke

  • Annicka Ekengren säger

   Jaaaa. Det måste ibland till extraordinära händelser för att förstå hur kort livet är. Trodde inte att resan skulle ändra mitt sätt att tänka så mycket. Det här blir framtidens melodi – om allt går väl. Ljuvligt. Ta hand om dig och de dina! Varm kram

  • Annicka säger

   Eva: inte ett tält så långt ögat kan nå……tror att det är vanligare på sommaren. Bara husvagnar, husbilar eller folk som köpt villavagnar…..campingen är full nu! Tack för att du åtetkopplar här! Läste ditt bloggonlägg pm foton o Pinterest. Superintressant. Följer dig! Ciao. Annicka

 2. Eveline säger

  Så kul att läsa dina reflektioner kring campingar. Varje sommar sedan 1996 har vi, med tre undantag, kuskat runt och campat i södra Europa. Känner verkligen igen mig och får bekräftat aningen kring just det här med nationaliteter. Vissa campingar har många nederländare, andra många tyskar, på ett annat ställe är det vanligt med danskar etc. Väldigt, väldigt få gånger har vi stött på några svenskar…konstigt!

  Ha ett fortsatt härligt äventyr! Härligt att få följa dig, så här ur ekorrhjulsperspektiv 🙂 En dag ska vår Polar få rulla söderut en annan tid än sommarsemester, det hoppas jag iaf.

  /Eveline

  • Annicka säger

   Eveline. Kul att du läser det jag skriver. Blir jätteglad. Att du sedan tar tiden att återkoppla på just denna sida, är supertacksamt.
   Jo. Man registrerar mycket. Rätt många danskar ute o far nu – samt finnar! Börjar öka, enl uppgift.
   Att åka så här och så länge kräver en del andra uppoffringar. Det är definitivt värt det. Helt underbart med vintetcamping i värmen. Ciao. Annicka

 3. Kjell Selander säger

  Det var väldigt vad mysigt ni har det. Jag antar att ni inte har nån tidsplan heller-det skulle stressa upp det. Ni är i Marbella. Det dräller väl av svenskar? Har kompisar där nu. Fast inte på camping precis. Jag misstänker att inte alltför många campare kör 5:2, fast behovet vore stort.
  Ha det så trevligt.

  • Annicka säger

   Du: ingen tidsplan direkt. Inget i detalj. Vi kommer och åker som det passar. Håller oss till solen. Ljuvligt. Här börjar bli vår nu – mitt i sommaren…..

 4. Maria Ulfvin Larsson säger

  tänk att det är så många som lever på detta sätt – låter helt underbart fritt och äventyrligt. Må gott i solen… idag var morronpromenaden med fluffhunden som att vandra runt i ett grafiskt blad i en kall dusch 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.