Sing low, sweet Sherry-ooo…

DSC_0007
A taste of Sherry – or two – or five…..

Hilsen.

Jag har smakat på Sherry,.

Det var en gång en Osborne. Inte tjommen från Göteborg, utan Sir Thomas Osborne.
Han som grundade Sherrybodegan i Puerto de Santa Maria – nära Cádiz och Jerez i sydvästra Spanien – var en engelsk köpman, som redan på mitten av 1700-talet seglade till Spanien och blev så förtjust i druvorna, vinerna och en speciell kvinna i regionen och startade en förädlingsverksamhet (av druvor! ) – vilket resulterade i varumärket Osborne. Han fick många barn och gjorde även sherry. Vet inte, vid närmare eftertanke, om det möjligtvis var tvärtom i prioritering.
SHERRY är en ”förengelskning” av namnet av Jérez. J:et uttalas ungefär som ”ch” i choklad och Mr Osborne tänkte nog att det var lättare att sälja en flaska sherry än en dito Jerez. I believe he had a point there.

På rekommendationer från goda vänner, bokade vi en guidad visning på Bodegan Osborne. Vi blev förvarnade om att provsmakningen var generös och att vi skulle ställa bilen kvar på campingen. Det var ett bra råd. 3.7 promille kunde ha blivit resultatet. I varje ben. Campingen vi bodde på var på cykelavstånd från Osborne, så vi tog oss dit medelst trampor. Tog med oss Elsa – vår GPS, för att vara säkra på att komma tillbaka till husvagnen – omutifall att det var så att det stämde med det myckna smakandet. Det gjorde det. Mycket mycket, viket är mer än bara just mycket – det skall ni veta.

Osborne + myself=TRUE

Vi guidades av José Luis – en man i tidig medelålder – som på ett exemplariskt sätt och på vårdad engelska, tog oss runt bland alla tunnor och diverse lagerutrymmen. Redan doften från de ångande tunnorna gjorde oss på lyran. Lyran och lyran, det satte i alla fall igång fantasin om vad som komma kunde, skall jag kanske säga. Man skall inte överdriva. Det kan man få fan för.

Varje tunna rymmer 600 liter av den ädla drycken, som sedan blir sherry. De står på rad efter rad och 3 st på höjd. Man tömmer av 200 liter av varje tunna i den understa raden – och fyller på densamma lika mycket från mellan raden. Den översta raden fyller på tunnorna till mellanraden. Den översta tunnan är den som alltid får NYTT vin – de övriga ruvar på det gamla – för att få fram den rätta smaken. Rundgång. José Louis kallade det för Mor-barn-barnbarnsprincipen. Mor bor i tunnorna längst ned – barnen har förskansat sig i mellanraden och barnbarnen leker ystert i översta tunnan.
Provsmakningen: Den var generös. Väl dimensionerad. Guidning och provsmakning kostade 8 Euro/person – inklusive dryck. Fördelaktig prissättning, vill jag mena. För oss. Vi fick 6 olika sorter att smaka på från oöppnade flaskor – plus ett batteri av ytterligare spiritus – från en särskild bardisk. Vår guide lämnade oss åt sitt öde och sa att det var bara att dricka – with moderation according to your own thinking, som han sade det.

The perfect VIP-guide at Osborne
The perfect VIP.guide at Osborne

Det gjorde vi. Drack. Moderation tolkade vi som vi tänkte – precis som han sa. Så mycket vi tänkte just då. Förstå: tankar från 2 st samtidigt! Det blir mycket, det. Vi smakade av allt. Det som kallades för FINO tyckte vi smakade bedrövligt surt. Vi försökte att inte avslöja vår avsmak. Man vill ju verka finsmakare. Inte vår smak alls. Hade jag köpt det på Supermercado så hade jag beskyllt det för att vara billigt skräpvin. Vasken nästa! Så olika smak man kan ha! Vi koncentrerade oss på de lite sötare varianterna. Gott.
Den kära José Luis berättade många saker men allt eftersom sherrydimman lade sig över bodegan, försvann alla oväsentligheter………… jag kommer i alla fall ihåg att Osborne drivs fortfarande som ett familjeföretag i 6:e generationen – och dess nuvarande VD heter Thomas Osborne. Så det kan bli bara för att man seglar omkring lite! Som Columbus, men han seglade längre. Missade sherryn.
Efter provsmakningen cyklade vi omkring lite i byn, precis som det hampade sig – och bestämde oss sedan för att ta hojarna med oss och ta båten till Cádiz. Det är huvudorten men ligger på en landtunga, som man antingen kan ta sig till via en bro ( inte att rekommendera för cyklande provsmakare ) eller så tar man båten över. 1.60 Euro per person inklusive cykel och sherry. Tog ca 20 minuter. Fantastiskt. Vi cyklade runt ön och åt lunch – friterad fisk – av alla de sorter. 2 lunch med mycket fisk och en flaska gott vitt vin för 20 Euro. Det går an.
Vackra gränder – SMALA – och många. Så mysigt, skall ni veta. Naturligtvis var det siesta, så mycket var stängt – vi missar ju alltid det, ni vet – men oj, vad vi njöt.
Vi rekommenderar ABSOLUT att ni tar er till Jérez och Cádiz – det är verkligen fint. Bra vägar så ni behöver inte ta någon Peatje-väg = betalväg. Vägarna i Spanien är överlag MYCKET bra.

Sevilla har jag skrivit lite om i min förra blogg, så den hoppar jag över denna gång. Vill absolut dit en gång i april – på festival. Låter så fantastiskt!
Nu har vi lämnat Spanien och tagit oss till Portugal.

20150125_110037
Under the Eucalyptus tree-shadow

Vi bor på en camping i samhället Quarteira vid Algarvekusten. Gott om husbilar och villavagnar! Nära Faro. Fint. Vackert. Vilka stränder! Milslånga! Rent och fräscht! Fina hotell och lägenheter. Massor med restauranger. Februari börjar närma sig och man ser att fler och fler turister börjar komma. Många engelsmän som hittat hit – också – så det finns gott om ställen med engelska innehavare. Det är så det ser ut överallt. Engelsmännen nosar upp det bästa. Man tar sig till Faro med t ex Ryanair. Man kan garagera både husvagn och bil här, och åka hem – och sedan komma tillbaka och fortsätta livet.

Mimosa igen
Mimosa……I am in heaven, or what?

Igår tog vi oss en tur med bilen in i landet. Inte många mil in, men ändå. Vilken natur! Vilket landskap! Så vackert! Husen är fina och många är mycket stora och välskötta. Våren har kommit längre nu, så det blommar överallt. Fick dofta och klappa på både mandelblommor och mimosa. En dröm som blev verklighet. En stund i Salighetens Land – det kan jag lova er. Jag har önskat detta så länge – och nu kom det till mig!

Vi stannade till vid en kyrkogård – jag tycker om att besöka sådana. Ibland. Det var så fint och stillsamt. Nästan endast vita gravvårdar – av marmor. Ungefär likadana – med sirliga kors och text i guld och på alla gravstenar var det ett foto på den avlidne. Ordning och reda. Tätt, tätt. Alla stenar stod riktade mot ett håll på höger sida – på andra sidan åt andra hållet. Vet inte om det bara var för att det skulle vara fint – eller om det fanns en annan anledning, men det skapade harmoni. Alla gravar var smyckade med blommor i alla färger – i plast eller tyg. Hemma hade vi tyckt det skulle varit lite väl ”billigt” med oäkta blommor – men det var så fräscht och ljust och fint. Vad skall man annars ha i ett land där det är 45 c på sommaren? Alla har kanske inte vare sig möjlighet eller råd att sätta fräscha blommor så ofta? Granris, som vi använder, finns inte ens. Det var en fin stund av respekt – skänkte tankar till älskade som är borta – och tänkte att det trodde Ni inte – att Ni skulle få kärlekstankar från Portugal. Pilutta på er. Ni är så saknade.

Mandel
Almond Blossom. And so I fainted out of luck. Again……

Nu har vi svensk sommar. I alla fall mellan kl 12 och kl 16.30. Långt över 20 c och det är såååååå saliggörande skönt. Kvällarna är kyligare – runt 10 c, men då kurar vi in oss i husvagnen och njuter. Har börjat vänja oss vid värmen, så vi har blivit lite frusna. Lite vin slinker ner emellanåt. Vi betalar allt från 0.98 cent och uppåt. Bra viner de flesta – med tanke på vad vi betalar! Har druckit sämre kvalitet från Bolaget hemma – för bra många fler lusidorer!

Cyklade till Vilamoura idag. Ligger utmed kusten. En flott del av Algarvekusten. Där bor de som har mer pengar än de som inte har det, om man säger. Ni fattar. Många icke-portugiser också. Vissa komplex är bara för ex-pats, som man kallar dem – de som flyttat utomlands. Engelsmännen kallar sig för det. Anyway: en riktigt fin marina. Absolut inte avsevärt dyrare att äta på restaurang där än i Quarteira, där vi bor. Bara ännu flottare. Många flanörer – och så vi, då. På mountain-bikes.

2015-01-30 10.34.11
The Harbour of Vilamoura

Huspriser och lägenhetspriser ligger lite lägre här än på Solkusten i Spanien, men framförallt så är det fler FÄRDIGA huskomplex. Inte lika många förfallna o tomma komplex. En hel del är till salu här också – Portugals dåliga ekonomi har slagit hårt. I Spanien var det så oerhört många halvfärdiga, avstannade husprojekt överallt. Kändes som om för många hade fått för gott om pengar ungefär samtidigt och investerat i fastighetsbyggen – och så kom raset. Då tog alla pengar slut och allt avstannade. Jag kallar sådant för hittepå-projekt. Ingen sans eller balans och alla möjliga och omöjliga startar nya investeringar – med pengar som inte finns i förlängningen. Fantasipriser på en del fastigheter fortfarande, if you ask me. Många bankåtertaganden på hus, som köpare inte kunnat betala. En riktigt sjuk marknad. Tänk att ha köpt en lägenhet i ett stort komplex – dit ingen sedan flyttar in? Allt förfaller och det som skulle blivit ett paradis blir ett fängelse. Brrrrr. Hörde talas om flera sådana fall. Drömmar som går i kras med ekonomisk ruin som följd. Sämsta tänkbara kombination.

Villavagn
Mobile homes…perfect solution

Nu är det dags att dra sig in i det lilla Huset under Eukalyptuslunden. Kvällen sänker sig och jag tror att våra kroppar suktar efter föda efter dagens hårda värv. Idag blir det stekta kycklingbitar på salladsbädd med grillat färskt bröd. Hemmagjord tzatziki och kanske en flarra. Vi får se vad husmor hittar på. Life is kind. Life is good.
Ute skäller hundarna och markerar revir – eller vad nu hundar gör när de skäller. Ett förskräckligt liv, måste erkännas. Nätterna igenom, känns det som. Nästan så att man blir riktigt irriterad. Här behövs en Dog Whisperer – César Milán.
Har sett många 4-benta vänner i låsta hundgårdar. De håller vakt. Det är inga knähundar, heller. Stora och skräckinjagande. Ingen Chihuahua, av vad jag sett. DET kan jag berätta om en annan gång: minst 80% av alla som bor på camping har hund! Absolut är det så. Det finns fler djursjukhus än vanliga. Promise. Hunden är människans bästa vän. Man kanske skulle blivit en hund?

Prenumerera gärna på min blogg – om du inte redan gör det. Då får du alla eskapader i din mailbox. Du kan när som helst avstå. Inget förpliktigar. Berätta gärna för fler – the more – the merrier.
Ciao, Annicka

www.visitportugal.com/en
www.defigit.se
www.villavagnar.com
www.idetravel.se

Wild and crazy

Annicka Ekengren

Lite bus, filuringar, tankar och bilder. Från resor, hemmets vrå, nära musfällan eller precis var som helst.
Lite feel-good, helt enkelt.

Jag finns lite överallt.  Digital Nomad, marknadsförare, säljare, inspiratör, passionista, medmänniska och livsbejakare!

www.ekengrenskan.se
www.facebook.com/Ekengrenskan
www.facebook.com/annickadefigitab/
www.unnadigresan.se
www.villavagnsbloggen.se
www.villavagnar.com
www.facebook.com/villavagnar
Linktr.ree

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Gunilla Andren säger

  Åh vad jag längtar till lite värme. Här är riktigt mycket snö idag. Flyttar för minsta dottern idag. Halt o kallt.
  Portugal är härligt land. Språket lite klurigt och inte alltid likt spanska. Lite kyligare i havet på den sidan Gibraltar. Fina golfbanor men det struntar du i.
  Ha det fortsatt bra. Kram Gunilla o Bengt.

  • Annicka säger

   Hej på er, Gunilla o Bengt!

   Ja, lite värme är inte dumt. MYCKET värme är ännu inte dummare…….
   Nu har vi haft regn i 2 dagar men idag skiner solen! Vi tar oss ut. Vi har löst alla Sudoku som finns och jag vill inte ha fler stickade västar……
   Golf – vi skall väl lära oss……….Har ju villavagn vid Bedinge Golfklub – 11 m från utslagshålet………..
   Ta och kolla in golfresorna vi ordnar med Idé Travel – till Ungern. Riktigt bra.
   https://www.facebook.com/pages/Id%C3%A9-Travel/130160963674294?fref=ts
   Hälsa från mig…….
   Viktigt.
   Må gott ni också. Snart kommer värmen.
   NU kom den här, i alla fall……
   Kram,A

 2. Karin Sjöholm säger

  Hej. En del av dina inlägg handlar om mat o känslor för mat. Kommer med eget bidrag-chips . I denna delen av världen är det väldigt mycket chips till maten. Fish&chips för $10 , ca 65 kr. I bästa fall hett, lite salt, krispigt, lite pressad citron till. Ändå bättre kvalitet -då får du grönsaker till o är du uppe i restaurangklass. Har en väldigt ambivalent inställning till denna vurm för friterad potatis. Men tar seden dit jag kommer. .
  Igår på Tv pratade man om en ny maskin som tydligen är på ingång – en chipsmaskin.
  Man stoppar i en peng o ut kommer en påse med varma chips. Tv-folket utbrast Wow. Precis vad man behöver..på busshållplatsen tex. Typiskt svenskt tänkande – undrar stilla ..oljan hur gammal är den? Vilken sort? Hur funkar den egentligen? ? Mycket tveksam : vad är det för fel på en hederlig halv special ?. Rena hälsokosten ! 😀
  Muffins..är ett annat alternativ.. 5-2 eller 5 i 2 ??
  Cu K

  • Annicka säger

   @Karin: Friterad potatis är supergott och superfel. Tror jag. Riktigt frasiga potatis smakar mumma, så jag fattar själva grejen. Tänk dig själv – riktiga rårakor med stekt fläsk……..så gott och fel som det någonsin kan bli. Köp en chipsfriteringsmaskin – den kommer att förändra ditt liv…….fast kanske på ett dumt sätt. Förresten, köp den INTE.
   Vi får ta oss en runda till Frank´s Gatukök när du kommer hem. Skall du ha räksallad på din halva special??
   Anka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.